Blog Layout

Blogpost 4: Wij zijn ons brein

Swere blogger • 14 januari 2021

Wij zijn ons brein - Dick Swaab 

In het boek ‘Wij zijn ons brein’ begint Swaab met een originele these: 

‘Een moeilijke bevalling is niet de oorzaak van een hersenafwijkingen bij de baby maar het gevolg ervan; door een gebrekkige hersenontwikkeling van de foetus zijn baby’s niet in staat goed mee te werken tijdens hun geboorte waardoor ze te vroeg of juist te laat worden geboren en de bevalling verschillende complicaties met zich meebrengt…’
Volgens Swaab is de kiem voor hersenziekten niet alleen gelegd in de ‘veilige’ baarmoeder, maar ook is de kiem gelegd voor homo-, transseksualiteit en pedofilie. 
In het boek neemt Swaab de lezer mee over het punt dat onze hersenen al ons gedrag bepalen. Swaab behandelt achtereenvolgens de onderwerpen: puberteit, depressiviteit, verslaving, agressie, anorexia, autisme, schizofrenie, de moraal, criminaliteit, het geheugen, de religie, de ouderdom, de ziekte van Alzheimer en uiteindelijk de dood; in zijn boek. 

Ook worden er in dit boek de ‘gevoelige’ onderwerpen voor de mond genomen. Dit doet Swaab op een prikkelende, noch respectvolle, manier en altijd onderbouwd met resultaten van wetenschappelijke- of literatuuronderzoek. 
Het eigen onderzoek van Swaab is de rode draad van het boek. Wij zijn ons brein is de titel van het boek, maar Swaab licht het toe als dat het brein ons gedrag stuurt. Vrije wil is niets meer dan achteraf een gepreoccupeerde illusie – door hetzelfde brein bedacht. Verder gaat Swaab de discussie aan over het bewustzijn en onze vastliggende eigenschappen. 

Voor diegene die zich afvragen hoe die grijze brij in ons hoofd te werk gaat, is met dit leerzame en vermakelijk boek in goede handen. Een kijkje in je eigen hersenpan. 
Swaab praat in dit boek niet alleen over de al bekende onderwerpen rondom het brein, maar ook over de dood, over religie en goed, over pedofilie, moreel gedrag, autisme, agressie en schizofrenie. Wekken deze onderwerpen jouw interesse haal dan snel dit boek bij een van jouw dicht bij zijnde boekenhandelaren (steun je boekenhandel in deze corona tijd) en sla het open! 

Na het lezen van dit boek, zal jij beter begrijpen waarom je bent wie jij bent. 

Al Nieuwsgierig?

30 januari 2025
Mentale gezondheid, Stress en zelfbeeld
30 januari 2025
We gaan naar Warschau!
7 juni 2024
Wil je een leuke, onvergetelijke studententijd hebben? Dan is het leuk als je daarvoor iets organiseert wat niet al te duur is. Gelukkig zijn er complete sets aan activiteiten te huur, waardoor jij zelf de studentendag zo leuk mogelijk kunt maken als je wilt, naar eigen wens. We gaan in deze blog in op l asergamen en silent disco . Iets wat je zeker een keer gedaan moet hebben in je studententijd!
Meer posts
Share by: