De profielen van Social Work
In het tweede jaar van de opleiding Social Work moet je kiezen welk profiel jij in het derde jaar van je opleiding wilt gaan volgen. Soms is het lastig om te kiezen wat jij nu wilt doen en wat de profielen nu eigenlijk inhouden. Hier gaan wij je verder in helpen!
Hoe wordt het profiel ingezet?
Allereerst is het belangrijk om te weten wat de richtingen inhouden en welk van de drie uitstroomprofielen (Jeugd, Welzijn en Samenleving, en Zorg) het beste aansluit bij je (wenselijke) praktijkplek en/of toekomstige werkplek. Het is namelijk zo dat het uitstroomprofiel dat je kiest, ook het uitstroomprofiel is die aan moet sluiten bij je derde- en vierdejaars stage en je dus met dat uitstroomprofiel afstudeert.
Daarom is het belangrijk om voor het kiezen van je stage, te weten welk uitstroomprofiel bij je past. In het eerste halfjaar van het derde studiejaar, wordt er verdiepend op het gekozen profiel ingegaan door de Kennislijn. Naar aanleiding van deze lessen kun je de geleerde theorie gebruiken om situaties uit je praktijkplek te verklaren en te onderbouwen. Het vak kennislijn wordt een half jaar gegeven, en na de eerste module halverwege het jaar afgesloten.
De drie profielen
Jeugd
Sociaal werk – jeugd richt zich op jeugdigen tot 23 jaar. Professionals sociaal werk – jeugd dragen bij aan het bevorderen en benutten van de ontwikkelingskansen van jeugdigen om uit te groeien tot autonoom functionerende en participerende volwassenen. Ze houden de veiligheid van kinderen en jongeren in het oog en ze voorkomen bedreigingen van de lichamelijke en psychosociale ontwikkeling, nemen die weg of gaan ze tegen. Ze versterken bovendien de opvoedcompetentie van ouders.
Hoe ziet het onderwijs eruit?
De studenten maken kennis met het profiel in de praktijk, krijgen verdiepende theorie over houding en vaardigheden in de kennislijn aangeboden, in de vorm van werkcolleges. Ze gaan onder meer met hun eigen casussen aan de slag en leren m.b.v. de verdiepende kennis van het profiel hierin als aankomend sociaal werker te ontwikkelen.
Het profiel richt zich op:
Het werk richt zich specifiek op jeugdigen en hun naaste omgeving.
• Veiligheid van kinderen en gezinnen is een belangrijk aandachtspunt.
• Professionals sociaal werk - jeugd moeten in hun werk rekening houden met het Internationale Verdrag inzake de Rechten van het Kind (IVRK), de Jeugdwet (een speciale wet die voorgaat ten opzichte van algemene wetten als de WMO en de Participatiewet) en de richtlijnen jeugdhulp en jeugdbescherming. In bepaalde gevallen zijn ook het Kwaliteitsregister Jeugd, het Kwaliteitskader Jeugd en de beroepscode voor professionals in jeugdhulp van belang.
• Jeugdigen zijn maar één keer en kortdurend jong. Daarom hebben jeugdinterventies altijd urgentie
Welzijn en Samenleving
In dit profiel leer je om de sociale kwaliteit van leven van mensen in al hun onderlinge verbanden te helpen verbeteren. Zowel door directe individuele hulpverlening, als ook door het versterken van het sociaal functioneren van groepen. Je werkt op een laagdrempelige manier aan een meer inclusieve samenleving, waarin iedereen gelijk is. Je leert ook dat persoonlijke problemen niet alleen een individuele oorzaak hebben, maar vaak voortkomen uit politieke en maatschappelijke structuren. En, je gaat aan de slag om deze problemen positief te beïnvloeden!
voor dit profiel heb je rechtvaardigheidsgevoel, creativiteit en lef nodig... om in contact te komen met mensen en samen met hen mogelijkheden te creëren en indien nodig sociale misstanden te agenderen bij beleidsbeïnvloeders. Dit hoef je uiteraard nog niet allemaal te kunnen maar moet je wel wíllen leren ontwikkelen.
Hoe ziet het onderwijs eruit?
• Preventief, bemiddelend, helpend en outreachend.
• Met de juiste methodieken, zoals: de ABCD methode, Social Casework, Krachtwerk, Sociale netwerkstrategieën, Sociale Actie Nieuwe Stijl en de Social design en Participatieve actie en ontwerp methode.
• En met de juiste houding en vaardigheden, zoals: initiatief nemen, signaleren, activeren, participeren, begeleiden en ondersteunen.
Zorg
Professionals sociaal werk profiel zorg richten zich veelal op mensen met langdurige en/of complexe problematiek en hun naaste omgeving. Hun ondersteuningsbehoefte en hulpbehoefte komen primair voort uit een lichamelijke aandoening of handicap, een verstandelijke beperking of psychische kwetsbaarheid en de gevolgen daarvan voor het sociaal functioneren.
Binnen het profiel Zorg ben je bezig met de vraag hoe deze mensen met een complexe en langdurige zorgvraag een zo normaal en betekenisvol mogelijk leven kunnen leiden. Dat wil zeggen: zo autonoom / zelfredzaam mogelijk, zo veel mogelijk volgens hun eigen wensen en zo veel mogelijk in eigen kracht. Dit wordt ook wel de herstelvisie genoemd. Je werkt als belangenbehartiger /casemanager. In deze rol verbind je de informele netwerken (familie, vrienden) met de professionele netwerken (bijvoorbeeld psychiaters, groepsleiders). Je bevordert de samenwerking, de betrokkenheid en hebt oog voor de belangen van allen.
Uitgangspunt is dat de aandacht bij de ondersteuning die je geeft zich richt op de capaciteiten en (ontwikkelings)mogelijkheden en niet op de ziekte of beperking (een beter woord is ondersteuningsbehoefte).
Heb je een speciale interesse in de doelgroep GGZ en wil je je kennis en vaardigheden t.a.v. deze doelgroep verdiepen? Kies dan binnen het profiel Zorg voor de specialisatie/ certificering GGZ-Agoog. Voorwaarde hiervoor is dat je tijdens de 3 modules (Oriëntatie op het profiel, Praktijk uitvoering, Praktijk verbetering) werkzaam bent binnen de GGZ sector en je kiest voor de minor GGZ-Agoog.